Ulike typer vinduer

Det første du bør vurdere er vinduets funksjon med tanke på åpning. Bor du i en høy etasje eller har vinduer i høye etasjer? Da bør du velge et vindu som kan rengjøres og vedlikeholdes mens du står inne i boligen. Har du lett tilgang til vinduene fra utsiden fra balkong eller bakkenivå kan man velge vinduer som vender utover. Husk at ofte kan flere av mekanismene kombineres, et innadsvingene sidehengslet vindu kan f.eks. gjerne vippes innover i lufteposisjon uten å åpnes.

Les også: Ulike typer vindusglass

Karmfast vindu

Karmfast vindu

Dette er vinduer man ikke kan åpne. Vinduet går helt ut til glasset og slipper derfor inn maksimalt med lys. Dersom man ønsker sprosser, vil mange produsenter kunne tilby dette til denne modellen. Karmfaste vinduer benyttes ofte i stuer, eller andre oppholdsrom med store vindusflater, men kan også spesialtilpasses til mindre vinduer i ulike former. Dette er en rimelig vindusvariant, og de er ofte svært tette. Ulempen med disse utover at de ikke kan åpnes, er at du må ha tilgang fra utsiden for vask og vedlikehold.

Sidehengslet vindu

Sidehengslet vindu

Denne typen vinduer forbindes ofte med mer klassiske vinduer, men kjøpes gjerne i kvadratisk format for et mer moderne utseende. De kan åpnes innover eller utover, er det vanskelig for deg å rengjøre og vedlikeholde fra utsiden, vil det letteste være at de åpnes innover. Sidehengslede vinduer kommer ofte med hasper og stormkrok, og man kan gjerne velge om de skal ha mulighet sidesving i tillegg. Det er verdt å merke seg at om du bestiller sidehengslede vinduer med mer enn 3 fag, vil ofte de midterste være karmfaste.

Innadsvingende vindu

Innadsvingende vindu

Kan vaskes og vedlikeholdes fra innsiden av boligen. Det betyr at du ikke kan ha ting stående i vinduskarmen når du åpner dem, men er praktisk å ha i høye etasjer. Ofte kommer innadsvingene vinduer med såkalt vippfunksjon (som illustrert på bildet), som gjør at vinduet kan vippes innover og få en liten glipe som egner seg godt for lufting. Er det mye vind i området, kan innadslående vinduer være en fordel, da det blir vanskeligere for vinden å få tak.

Utadslående vindu

Utadsvingende vindu

Vinduet er lett å åpne, du behøver ikke fjerne det som står i vinduskarmen. Dersom du kommer til vinduene fra utsiden på boligen er de lette å rengjøre. Utadsvingende vinduer kan være ekstra smart å benytte dersom et vindu skal fungere som rømningvei, da åpningen får større plass når vinduene slå utover. Her vil en del leverandører kunne levere med ev. uttagbar midtpost, slik at man enkelt kan hoppe ut av vinduet. Dersom du bor i et område med mye vind, kan det være upraktisk å ha et utadslående vindu da vinden lettere sliter i vinduet når det er åpent.

Toppsvingvindu

toppsvingvindu

Vinduet har feste på toppen og når det åpnes svinger det utover. Dette gjør at du ikke må flytte på gardiner eller det som står i vinduskarmen. Ved åpning kan de vendes 180 grader horisontalt, slik at man lett kan rengjøre dem fra innsiden av boligen. Derfor velger man toppsvingvinduer i høyere etasjer på boligen. Disse kommer også gjerne med barnesikring og egner seg derfor fint til barnerom.

Les også om: Ulike materialer

Sidesvingvindu

sidesvingvindu

Denne modellen ligner på toppsvingvinduer, men som navnet tilsier har de sitt fest på siden av vinduet og ikke på toppen. Når de åpnes kan de vendes vertikalt 180 grader, og slik blir det enkelt å rengjøre dem selv om du står inne i boligen. Disse kommer som regel med barnesikring, og utformingen gjør at man ikke behøver stormkrok. Sidesvingmodellen er en praktisk og moderne utgave av sidehengslet vindu. Likevel har den et klassisk uttrykk, og mange velger derfor sidesvingvinduer for mer tradisjonelle bygninger.

Takvindu

Å sette vinduer i et loftstak kan forandre rommet og gjøre det beboelig. Når du skal velge mindustype bør du ta takhøyden, utsikten og rommets utforming i betraktning.

Midthengslet takvindu

midthengslet takvindu

Disse kan enkelt åpnes og vendes 180 innover, slik at de lett kan rengjøres og vedlikeholdes. Vinduer i taket gjør det enkelt å lufte, og særlig med små barn er det praktisk at de som regel ikke vil nå opp til håndtaket. Håndtaket på midthengslede takvinduer sitter som regel i toppen av vinduet, og derfor egner de seg best for lavere plasseringer enn topphengslede takvinduer.

Topphengslet takvindu

topphengslet takvindu

Dette vinduet egner seg godt ved lav takhøyde da det åpnes utover. Det gir fri utsikt og øker romfølelsen, ettersom vinduet ikke slår inn i rommet og tar opp verdifull plass. Siden denne typen takvindu gjerne åpnes nede, egner det seg bedre for høyere plassering. Mange topphengslede vinduer er også sidehengslet, slik at man skal kunne rengjøre dem uten å måtte ut på taket.

Få tilbud på vinduer: Fyll ut tilbudsskjemaet på denne siden.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Trenger du nye vinduer?

Vindustilbud.com er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. La selskapene konkurrere om å gi deg beste tilbud på vinduer til din bolig!

Tilbud på vinduer